maanantai 28. syyskuuta 2009

Perusvaatteet

Miten ne perusvaatteet sitten valitaan ja mitä niihin kuuluu?

Ennen kuin lähdet hankkimaan itsellesi täydellistä perusvaatevalikoimaa pysähdy hetkeksi ja mieti pukeutumistasi. Mitkä vaatteet ovat pysyneet sinulle rakkaina vuodesta toiseen? Oletko aina ollut farkkutyttö vai tunnetko olosi ahdistuneeksi housuissa? Etkö selviäisi ilman ohuita neuletakkeja ja pitkävartisia saappaita? Mitkä ovat lempivärisi ja minkä kanssa ne sopivat? Mitkä vaatteet sopivat sinun vartaloosi? Mitä vaatteita haluaisit kaapistasi löytyvän? Mikä vanhassa vaatteessa on ollut vikana, että se on jäänyt kaappiin? Näiden kysymysten miettiminen on välttämätöntä jos haluaa välttyä virheostoksilta ja löytää itselleen toimivan peruspuvuston.

Kun olet miettinyt mitä haluat on seuraavaksi kannattavaa keskittyä hankittavien vaatteiden listaamiseen. Mieti tarkkaan mitä tarvitset ja haluat, jotta osaat kaupassa kiinnittää huomiosti oikeisiin kohteisiin. Mieti värien yhteensopivuus tarkkaan, sillä on tarkoitus, että perusvaatevaraston kaikki vaatteet sopivat yhteen tavalla tai toisella. Kiinnitä erityistä huomiota vaatteen materiaaleihin, hoito-ominaisuuksiin ja yksityiskohtiin. Vaatteiden tulee olla helppohoitoisia, jotta niitä uskaltaa käyttää pelkäämättä, että seuraavan kuun vuokra menee pesulalaskuihin. Materiaalien tulee olla laadukkaita ja mukavan tuntuisia. Pistelevässä villapuserossa olo on epämiellyttävä ja jos vaatteen sauma painaa ikävästi se kannattaa jättää ostamatta. Kannattaa hiplata vaatteita kaupoissa ja vertaille merkkien samoja materiaaleja. Kaikki luonnonkuituisetkaan vaatteet eivät välttämättä ole hyvälaatuisia, sillä monet puuvillaiset halpispaitani ovat nykyään aika karmeassa kunnossa. Laatu maksaa, mutta tyhjästä ei kuitenkaan kannata pulittaa ylimääräistä. Nimekkäiden suunnittelijoiden vaatteet ovat (toivottavasti) laadukkaampia, mutta jo merkistä joutuu maksamaan ylimääräistä. Kannattaa kysellä tutuilta kokemuksia eri vaatemerkeistä ja vain etsimällä löytää sen omansa. Vaikka laadukkaan vaatteen hinta saattaa aluksi hirvittää niin lopulta ne tulevat kuitenkin halvemmiksi halpisvaatteet, jotka pitää korvata uusilla parin ensimmäisen pesun jälkeen. Halvempia merkkejä ei kuitenkaan kannata ihan kokonaan hylätä, sillä myös sieltä voi löytää kestäviä käyttövaatteita. Erityisesti farkut ja villakangastakit (tarkista kuitenkin ettei takki sisällä akryyliä) kestävät ainakin mulla yleensä oikein hyvin.
Kokoon ja vaatteen istuvuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos housut puristavat niin olo tulee varmasti olemaan epämiellyttävä tai jos jakku istuu huonosti, se näyttää halvalta. Jos on näppärä ompelukoneen käyttäjä voi muokata vaatteen istuvaksi, mutta jos pelkäät pilaavasi vaatteen, niin ompelija tekee työn puolestasi. Hanki vaatteita eri tilaisuuksiin, ettei tarvitse mennä juhlimaan farkuissa ja neulepaidassa tai vahtia naapurin koiraa korkokengissä ja minihameessa. Satsaa laadukkaisiin ja näyttäviin koruihin, kenkiin, vöihin ja laukkuihin. Yksi juhlava mekko tai toppi pelastavat pulasta ja muuntuvat moneen tilanteeseen juuri asusteita vaihtamalla. Ja koska asumme maassa, jossa saamme nauttia neljästä vuodenajasta, kannattaa pitää huoli, ettei tarvitse kulkea talvipakkasella ohuessa kesämekossa ja nahkatakissa. Kiinnitä huomiota vaatteiden ja asusteiden yksityiskohtiin, jotka tekevät siitä erityisen. Itse ainakin rakastan jos vaatteessa on sitä jotain, oli se sitten iso rusetti, muutama laskos tai taidokkaat kirjailut, niin juuri se tekee vaatteesta niin rakkaan, että sitä jaksaa katsella monta vuotta.
Perusvaatevalikoiman hommaaminen maksaa, joten sitä ei tarvitse eikä kannatakkaan tehdä kerralla. Jos sinulla kuitekin on varaa tuhlata kuun palkka pelkästään vaatteisiin niin go for it! Kannattaa kuitenkin aloittaa kiertelemällä kaupoissa tekemättä kuitenkaan ostoksia, tutkia valikoimaa ja vertailla kauppojen tarjontaa. Jos aikaisemmassa vaatekaapissasi oli jo jotain minkä haluat peruspuvustoosi niin ota se mukaan ja etsi sille toimivia pareja. Mikäli et ole varma mikä sinulle sopii, niin pyydä myyjältä apua, heidän silmänsä on usein sen verran kehittynyt, että he osaavat valita sinulle sellaisia vaatteita, joita et itse ehkä edes kuvitellutkaan pukevasi yllesi. Mieti ostopäätöstä tarkkaan. Sovita vaatetta useasti, tarkkaile sitä eri kulmista, istuuko se ja onko siinä helppo liikkua, miten vanhat vaatteesi käyvät siihen?
Nyt kun olen siivonnut vaatekaappini niin voin alkaa koota pientä listaa, siitä mitä pitää hommata kun shoppailulakko loppuu. Laitan tulevaisuudessa vähän listaa siitä mitä siihen peruspuvustoon minun mielestäni kuuluu.
net-a-porter

2 kommenttia:

  1. Tämä kirjoitus sai aikaan sen, että raivasin puolet vaatekaapistani kirpparille, mikä oli tosiaan ihanaa. Nyt kaapissa on taas tilaa uusille ostoksille :) Vain yhdestä asiasta olen eri mieltä: jotkut yhksityiskohdat vaatteissa saattavat olla se juttu, minkä takia vaatteen ostat ja mikä tekee vaatteesta ihanan, mutta ajan kuluessa juuri se yksityiskohta alkaa ärsyttää ja vaate jää kaapin pohjalle esim. kirjailun vuoksi.

    VastaaPoista
  2. Neiti S: Hienoa :) Ja nyt kun mietin uudelleen, niin olet kyllä ihan oikeassa, että jotkut yksityiskohdat voivat alkaa tylsistyttää... Pitäis valita sellaisia yksityiskohtia, jotka ole liian silmiinpistäviä:)

    VastaaPoista