sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Tyyliteltyä

Eli siitä omasta tyylistäni... En osaa liittää tyyliäni mihinkään tiettyyn kategoriaan, enkä tosin koe sitä tarpeelliseksikaan. Rakastan ostella ja käyttää erilaisia vaatteita ja asusteita, mutta nyt koen tarvitsevani pienen katsauksen omaan tyyliini, etten enää tee virheostoksia. Sen verran paljon kamaa tuli taas laitettua kirpputorilaatikkoon viime vaatekaapinsiivouspäivänä, että en enää halua miettiä kuinka paljon rahaa on tullut laitettua vaatteisiin, joita olen käyttänyt kerran tai kaksi, pahimmassa tapauksessa vaate on jäänyt roikkumaan komeroon koskemattomana.
Aloitetaan tyylin läpikäynti väreistä. On harvoja värejä, joista en tykkää, mutta en kuitenkaan osaa käyttää moniakaan värejä luontevasti. Jos valitsen värikkään paidan tai hameen niin yhdistän sen lähes poikkeuksetta mustaan, valkoiseen tai harmaaseen. Musta on hyvä pohjaväri kaikille värikkäille sävyille, se rauhoittaa ne. Toisaalta tämä tapa yhdistellä värejä on pohjattoman tylsä. Olisi ihanaa osata yhdistellä erivärisiä vaatteita ja kuoseja keskenään ja näyttää siltä, että homma on hallussa, eikä ole yhtäkkiä tullut värisokeaksi. Yleisimmin pukeudunkin siis mustaan, harmaaseen ja valkoiseen. Olen sen verran ujo, etten halua herättää ylimääräistä huomiota räikeillä väreillä. Pukeutumisessani käytän harkiten sinistä, violettia, pinkkiä ja punaista, jota sitäkin nykyään vä henevässä määrin. Yleensä asun väripilkku on t-paita, jonka yhdistän joko sinisiin tai mustiin farkkuihin ja mustaan neuletakkiin. Säälittävää. Omistan kylläkin myös värikkäitä kaulahuiveja, joilla suojaudun samalla syksyn ja talven viimaa vastaan. Lisäksi kaipailisin värikkäitä laukkuja ja kenkiä, joilla saisi helposti jotain extraa asuun kuin asuun.
Värikkäiden laukkujen ja kenkien kautta saankin aasin sillan asusteisiin yleensä. En pidä itseäni mitenkään kovana asustajana, mutta minulla voi kenkien lisäksi lähes aina nähdä huivin (paitsi kesän helteillä), laukun ja yleensä jonkun vyön. Käytän erilaisia nahkavöitä farkkujen kanssa pitämässä ne ylhäällä, en niinkään koristeena. Mekkojen kanssa sitten sidon vyön vyötärölle kuromaan väljäämallia imartelevammaksi tai muuten vain tuomaan eloa asuun. Omistan lähinnä mustia ja ruskeita vöitä, joten joku punainen tai sininen vyö olisi tervetullut kokoelmaani. Nyt olen innostunut myös mokkanahasta, joten sellaisen vyön voisin myös kelpuuttaa kokoelmaani.
Nahkaa suosin myös laukuissa. Olen keräillyt kirppareilta hauskoja veskoja, mutta tämän hetken ehdoton suosikkini laukuissa on h&m:n musta hapsulaukku, joka on jokapäiväisessä käytössä, lähinnä siksi, että se on ainoa laukkuni mihin saan mahtumaan koulukansion ja kaiken muun päivän aikana tarvittavan roinan. Toinen lemppari on musta David Jonesin nahkalaukku, jonka huusin huuto.netistä. Se taitaa myös olla tyylikkäin nahkalaukkuni. Muutama pieni juhlalaukku löytyy. Mutta taas pitää todeta, että värit ovat todella vähissä. Mustaa, mustaa ja mustaa, hieman valkoista ja pilkahdus harmaata. Kaipaan ensinnäkin ruskeaa nahkalaukkua, mieluiten konjakinruskeaa ja vähän tummempaa. Ja niitä pirteitä värejä. Punainen, sininen ja violetti olisivat oivallisia laukkujen värejä ja aionkin tulevaisuudessa keskittää katseeni näihin väreihin. Jos en opi pukeutumaan värikkäämmin niin ainakin voin piristää mustaa asua värikkäällä laukulla ja kengillä.
Kengistä sanoisin sen verran, että käytän arkena lähinnä matalakorkoisia kenkiä. Korkoa saa kyllä olla, mutta sen tulee olla tukeva ja kohtuullisen korkuinen. Kesäisin aika kuluu ballerinoissa ja matalapohjaisissa sandaaleissa. Converset ovat viileämpien säiden varuste ja niissä elän lähes koko syksyn ja kevään. Pitäisi kyllä ostaa uudet Converse-tossut kun vanhat alkavat olla lahoamispisteessä... Talvisin tykkään saappaista, joita on haastavaa löytää kun omaan melko paksut pohkeet, jotka eivät sovi läheskään kaikkiin ihailemiini kenkiin. Ostin itselleni talveksi mustat saappaat ja kaipailisin vielä toisia talvisaappaita ruskeassa värissä. Nilkkurit ovat myös lemppareitani ja täydellisten nilkkureiden metsästys jatkuu... Juhlissa tykkään käyttää korkoja ja kimallusta.
Kimaltelu oli ennen mieleeni vähän enemmänkin ja taisinkin saada siitä yliannostuksen, koska nyt se ei miellytä silmääni enää juuri ollenkaan. Koruja tykkään käyttää, mutta harkiten ja maltillisesti. Yksi massiivinen koru riittää asun täydentäjäksi. Yleensä koru roikkuu kaulassa. Haluaisin oppia käyttämään enemmän myös käsikoruja, mutta kaipaisin kokoelmaani vähän erityylisiä koruja kuin mitä omistan. Muutama iso rengas laatikosta löytyy, mutta ne ovat jääneet hyvin vähälle käytölle... Ostoslistalla olisi hopeanvärinen rannekello. Nykyään en käytä juurikaan edes korvakoruja kun ennen korvissa oli aina nappikorvakorut. Yleensä todennäköisin paikka koruille löytyy kuitenkin kaulasta, ellen ole kiehonut huivia kaulaan.
Huiveista opin tykkäämään parisen vuotta sitten. Sitä ennen en käyttänyt huivia melkein niillä pahimmillakaan pakkasilla. Nyt se löytyy kaulasta 3/4 vuodesta ja joskus kesälläkin jos ilmat ovat viileät. Ensimmäinen huivi taisi olla pinkki Lindexin huivi, joka löytyy minulta edelleen. Se alkaa tosin jo näyttää ikääntymisen merkkejä, mutten henno heittää sitä pois ennen kuin olen löytänyt sille sopivan korvaajan. Pinkki on yksi herkullisimmista väreistä mitä tiedän, mutta sitä pitää käyttää maltilla ellei halua näyttää Paris Hiltonilta. Muita värejä joita huiveistani löytyy on puuteri, sininen, keltainen, musta-valkoinen ja sini-puna-valkoinen. Sisko neuloo minulle jouluksi punaista pitkää kaulahuivia, sitä innolla odotellessani, sillä olenkin kaivannut huivikokoelmaani kirkkaanpunaista huivia...
Yksi lemppari asuste on vielä mainitsematta, nimittäin aurinkolasit. Silmäni ovat kesän kirkkailla säillä melko valonarat, joten aurinkolasit ovat tarpeen. Tykkään erityisesti wayfarer-mallisista laseista, joita minulla löytyykin useammassa värissä. Myös clubmastereihin ihastuin viime kesänä. Pitäisi kyllä investoida hyviin aurinkolaseihin vahvuuksilla. sillä omistan silmälasit, mutten ole opetellut käyttämään piilolinssejä, joten kesäisin kuljeskelen joko auringon sokaisemana tai siksi etten näe tarkasti...
Asusteista sitten siihen pääasiaan eli vaatteisiin. Vaatekaappini tärkeimpiin elementteihin kuuluvat ohuet neuletakit, farkut, topit, mekot ja mustat sukkahousut. Kouluun pukeudun yleensä farkkuihin, koska ne ovat käytännöllisimmät. Viikonloppuihin sitten tykkään pukeutua mekkoihin ja mustiin sukkahousuihin. Tykkään käytännöllisistä vaatteista: isoista taskuista, isoista huiveista, lämpimistä takeista, käärittävistä hihoista ja monikäyttöisyydestä. Jokaisen suomalaisen tulisi myös omistaa laadukas takki, oli se sitten toppatakki tai villakangastakki, mutta koska vietämme suurimman osan vuodesta pakkaselta pakoillen on hyvä päälystakki must. Sillä voi piilottaa huonon asun tai vastaavasti huono takki pilaa hyvänkin kokonaisuuden silmänräpäyksessä. Nykyään kiinnitän entistä enemmän huomiota vaatteiden laatuun ja materiaaleihin. Kun olimme siskoni kanssa shoppailemassa löytyi kaupoista pelkkiä akryylineuleita ja heti kulahtavia trikoolörttöpaitoja, se vähän ahdisti ja ärsytti. Toisaalta nyt kun kieltäytyy ostamasta noita vaatteita säästyy niin hermoja kuin rahaakin. Pitää satsata laatuun määrän sijasta. Samoin mietin nykyään tarkemmin tuleeko vaatetta käytettyä vielä kun ensi ihastus menee ohi. Kestääkö rakkaus, vai joutuuko vaate heti kirpparille?
Tyylini on melko rento. Tunnen oloni helposti epämukavasti, jos asu on liian tarkkaan harkittua jokaista yksityiskohtaa myöten. Tykkään enemmän asuista, jotka näyttävät siltä, että ne on vaan sattuneet osumaan käteen kaapista vedettäessä. Tietysti vaatteiden pitää olla siistit ja ehjät, mutta jos jokainen asuste ja vaate on soinnutettu yhteen se menee jo liiallisuuksiin. Jotain outoa ja väärää saa asussa olla. Parhaalta näyttää kun tietää mikä sopii itselle ja käyttää juuri sellaisia vaatteita kuin haluaa. Itsevarmuus kaunistaa ja jos viihtyy vaatteissaan se näkyy. Juhliin voikin sitten panostaa vähän enemmän. Suomalaisilla on vaan pahatapa alipukeutua ja sitten kun itse haluaisin pukeutua oikein juhlavasti, niin tunnen oloni hassuksi kun muut seisovat rinnallani farkuissa...

Loppujen lopuksi ne vaatteet, joita eniten rakastan ovat melko klassisia ja helposti yhdisteltäviä. Raitapaita, villakangastakki, trenssi, farkut, valkoinen t-paita, farkkutakki, tank-topit, rannekello, ballerinat, laadukas nahkalaukku, metalliriipukset ja koruröykkiöt, nahkatakki, ohuet neuletakit, farkkuhame, pehmoiset kaulahuivit, baskerit ja isot pipot, villakangashameet, nahkahanskat, saappaat, paksut mustat sukkahousut, mekot... Enkä tarkoita nyt klassisella tyylillä mitään Audrey Hepburnin pikkumustaa ja helmikaulakorua, vaikka nekin upeilta näyttävät. Klassiseen nykyaikaiseen tyyliin sopivat niin jakut, farkut kuin ne helmetkin. Minulle tärkeintä on pitää kokonaisuus rentona, mutta sopivan harkittuna. Asusteilla saa ihmeitä aikaan.
Ja kun vaatevaraston pohja on kunnossa voi sinne helposti poimia uusimmista muotioikuista ne parhaimmat, kuten haaremihousut ja paljettitakit piristämään lookkia. Ja vaikka valitsisikin pelkkiä klassikoita, niissäkin on paljon valinnanvaraa, eikä tarvitse pelätä näyttävänsä samalta kuin muut klassisen tyylin noudattajat. Trenssejä on monen värisinä ja mallisia, raitoja monen paksuisina, neuleita monenlaisilla napeilla ja kauluksilla, mekkoja mitä erikoisimmilla leikkauksilla ja farkuissa sitä vasta mahdollisuuksia onkin!
net-a-porter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti