keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Vaatekaapin vastaisku


Taas siihen on tultu. Kun avaan vaatekaapin sieltä vyöryää tavaraa päälleni eikä silti löydy yhtään mitään päällepantavaa. Tuttu ongelma varmasti monelle. Viimeksi painin tämän ongelman kanssa maanantaina ennen töihin lähtöä. En ole koskaan osannut valita vaatteita seuraavaksi päiväksi valmiiksi vaan aamulla aina ennen kouluun/töihin lähtöä päätän miten pukeudun. Tässä on kuitenkin se ongelma, että aamusta saattaa tulla turhankin kiireinen, mikäli jokainen rytky, joka kaapista löytyy, jopa se lempparineule näyttää päällä lysähtäneeltä tiskirätiltä. Ja kun sitä sovittaa jokaista eteen sattuvaa vaatekappaletta niin tulee samalla vetäneeksi ulos koko vaatekaappinsa sisällön ja sitten kun se pitää kiireessä runtata takaisin sisään niin siitä ei voi tulla kaunista jälkeä. Tästä syystä tarvitsen kipeästi apua toimivan vaatekaapin luomisessa. Se säästää aikaa, rahaa ja mielenrauhaa.

Mutta mistä aloittaa? Ensin täytyy taas kerran vetäistä ne kaikki vaatteet ulos sieltä komerosta ja alkaa karsimaan. Pitää olla kriittinen ja miettiä mitä todella tarvitsee ja mitkä joutavat kierrätykseen. Kannattaa pitää mielessä, että vaikka sinua jo tylsistyttää se sama vanha villakangastakki, niin se voi olla jonkun toisen aarre. Eli kirpputorille vain kaikki tarpeeksi hyväkuntoiset vaatteet, niin saat osan käyttämistäsi rahoista takaisin.

Kannattaa jakaa urakka useammalle päivälle. Aloittaen vaikka alusvaatekoreista ja siirtyen sitten pikkuhiljaa neuleisiin, mekkoihin, koruihin ja muihin asusteisiin. Vaikka on kivaa jos on mahdollisimman monta eri vyötä, niin ole realistinen, käytätkö ihan varmasti vielä sitä hevosenkengillä koristeltua vyötä tai sitä legapalikoilla koristeltua kaulakorua? Jos käytät niin säästä ne, mutta jos yhtään epäilet, että ko. tavara jää taas kaapinpohjalle viideksi vuodeksi niin anna se pois. Luopuminen saattaa olla vaikeaa, minulle se ainakin on, mutta lopulta saat vastineeksi enemmän tilaa ja aikaa. Samalla kun pistät vaatteita jakoon mieti mikä niissä oli pielessä, ettet tullut niitä käyttäneeksi tai voisiko niitä jotenkin muokata sinulle mieleisemmiksi.

Ihminen käyttää keskimäärin 10-20% vaatteistaan, eli sinullakin on varmasti jotain mistä luopua. Usein vaatekaappi pursuaa alennusmyynti-, trendi- ja heräteostoksia, jotka menettivät ihanuutensa ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Tai sitten ne eivät ole päivänvaloa nähneetkään siirryttyään kauppakassista vaatekaappisi syövereihin. Näihin ostostenteonhuumassa ostettuihin vaatteisiin on tuhlaantunut suuria summia ja on sääli, että ne jäävät kokonaan huomiotta ja pölyttymään käytön puutteesta.

Mikä on ratkaisu? Toimiva vaatekaappi sisältää laadukkaita, tyylikkäitä ja klassisia perusvaatteita. Näiden vaatteiden ei kuitenkaan tarvitse olla tylsiä. Jokainen voi etsiä itselleen sopivan tyylin ja siihen sopivat perusvaatteet. Tärkeintä on muistaa, että laatu korvaa määrän. Kun vaatteita on vähemmän mutta ne sopivat täydellisesti kaikkien omistamiesi vaatteiden kanssa saat enemmän valinnan varaa, vaikka vaatteita olisikin vähemmän. Ne trendiluomukset, jotka ovat ennen hallinneet komeroasi, eivätkä ole sopineet oikeastaan mihinkään tuntuvat nyt täysin turhanpäiväisiltä ostoksilta. Jos nyt pelästyit, että shoppailun nautinto jää lyhyeksi kun olet saanut perusvaatteet kerättyä, niin älä huoli. Perusvaatevalikoima on sellainen, joka on tyylikäs ja toimiva sesongista toiseen, mutta sitä voi (ja kuuluukin) täydentää sesongin uutuuksilla. Tärkeintä on pitää mielessä vaatteen pitkäikäisyys eli se, että se näyttää hyvältä vielä seuraavana sesonkinakin. Asusteilla voi tehdä ihmeitä, joten jos haluat päivittää mekkosi, eikä sinulla ole varaa uuteen mekkoon, niin voit keskittyä ostamaan uuden laukun tai kengät. Ja jos niihin pahimpiin trendihömpötyksiin on pakko uppoutua, niin keskity ostamaan nämä vaatteet halvemmalla highstreet-ketjuliikkeistä, niin sinua ei sitten harmita kun tuhlasit niidin paljettihaaremihousuihin omaisuuden ja ne näyttävät seuraavana kesänä naurettavilta.

Nyt paneudun omaan vaatekaappiini ja katson mitä sieltä irtoaa. Palaillaan astialle myöhemmin kun olen saanut komeron siivottua ja vaatteet lajiteltua kolmeen kasaan: kirpparille, roskiin, kaappiin.

runningwithheels.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti